Lea Bridge

Status:

GRANTED PLANNING – 2015

Location:

WALTHAM FOREST, LONDON

 

In designing this scheme for 19 flats Cooks had to acknowledge the existing neighbouring units, one being 2 storey, the other 5 storey. The form of the development creates a sweeping link between the adjoining buildings, not only in terms of height but also in plan as one neighbouring property is set further from the road than the other. Balconies have been integrated ‘into’ the façade rather than being ‘bolted on’ to create deep voids allowing space to flow in and out of the recesses.

 

The site posed a number of interesting challenges, not least at the rear of the site adjoining rights of light had to be preserved so the form of the building was carefully modelled not to impact upon neighbour’s daylight. Another issue was overlooking adjoining amenity so careful articulation of windows overcame this.