Melbury Hoath






Cooks were appointed to design a new family home to sit alongside an existing property on the edge of a small conservation village.


It is a contemporary style house which draws on the traditional oak-framed medieval architecture scattered through the surrounding Kent villages. The jettied upper floors of old structures are echoed in the design with cantilevered covered balconies. Exposed roof timbers pick up on the jettied timbers and rafters of old buildings.


The two planes of the roof do not meet but leave a central valley in which is set a glazed lantern that covers the atrium and stair. The roof is extended beyond the slate tiling with louvered projections over the balconies and act as a brise-soleil screen to the full height glazing.


The combination of oak frame, black weatherboard, render and slate roof are traditional materials used in an innovative manner to give a strong dynamic contemporary building that sits well in the conservation area.